Skørbugens hærgen blandt tidligere tiders søfarende var frygtelig

Her er et billede af Niels Juls krigsskib under søslaget i Køge bugt? Skibet er ophængt på restaurant Arken i lystbådehavnen Køge og stedet er opkaldt efter Bibelens Noas Ark? Min farmor som blev født i begyndelsen af det 19. århundrede kendte Niels Juls historie fra Sæby Gård i Nordjylland, hvor hun var ansat som malkepige kl.6 om morgenen. Niels Jul ejede i det 18. århundrede Sæby Gård og det smukke Skovlyst, midt i Sæby Skov forlystelsesstedet, som tiltrækker tusindvis af turister hvert år. Midt i skoven ligger kilden som var et berømt sted i begyndelsen af det 19. århundrede med kurhotellet for syge mennesker.

Tobaksafvænning og gamle skibe?

Gamle modelskibe blev min store interasse i 1961, som gradvis udviklede sig til naturmedicin i forbindelse med min alvorlig sygdom fra 1969-1976. Det var dioxin og eksponering af industriens farlige giftstoffer i 1960èrne, som satte gang i min søgen og forskning i sygdomme!!... Da jeg tilfældig går forbi en antikvitets boghandler på Vesterbrogade i 1973 og kigger ind i forretningsvinduet, får jeg øje på en gammel bog fra 1907 "SUNDHEDSLÆRE", trykket til Kgl. Hoflevendør. Bogen bliver den første jeg læser helt igennem over et halvt år. Den er så fasineret, at jeg begynder og forstå hvorfor man bliver syg. Den starter med de gode og de dårlige slagter i det indre København bl.a. Adelgade og Borgergade og ikke langt fra, hvor min mor bliver født i 1914, hvis far kom fra Bornholm. Søren Kierkegaard skriver nogen lunde om den samme skæbne for Københavnerne og det skidne drikkevand, som løb side om side med kloarkvandet i rendestenen? De gode slagter lå i Borgergade og solgte kød til de kongelige og de dårlige slagter i til de fattige i Adelgade, som boede i baggårde lige som min mormor og morfar. Det sørgelige ved historien omkring SUNDHEDSLÆRE er, at de fattige spiste gammelt kød, fordi slagteren havde penslet kødet med skadelig borsyre så det så flot og nyelig slagtet. Bogens læsning gav mig så meget viden, at jeg i 1985 søgte job som indeklimakonsulent for det Nordiske firma Scandion. Bogen SUNDHEDSLÆRE handlede nemlig også om boligforhold i det indre København bl.a. om kolerapesten i 1850èrne som florerede på Søren Kierkegaards tid og slog 7.000 københavner ihjel, mest gik det ud over befolkninge de stede, hvor kloarksystemet var værst og beskadiget? Københavns drikkevandsforsyning var på den tid fremstillet af lange egetræsstammer, som var sat sammen med bej. Jeg kunne fortælle mange historier, derfor besluttede jeg at i 2011, at oprette min hjemmeside vitanyhed.dk. som nu har været besøgt af 435.000 siden.

Kilde: Kiwi, religionsforsker i kulturhistorie, naturmedicin, klimatolog og økolog siden 1976, som er søn af skibskok, bagermester I.G. Nielsen, bibelsk kunstmaler.

Det var min store interasse for modelskibe i 1961 (12 år gammel), som senere i livet fik mig til at gå på opdagelse i naturmedicinens verden p.g.a. alvorlig sygdom. I 1974 faldt jeg over en artikel og en spændende bog, historie om gamle skibe og skørbug i det 14. årh. e.Kr.

Det var skørbugens hærgen blandt tidligere tiders søfarende som var frygtelig. Den tanke, at sygdommen skørbug kunne forebygges ved hjælp af en egnet kost, udvikledede sig kun meget langsomt. På langfart levede søfolkene mest af kost, der var totalt fattig på et bestemt vitamin. Normalt sørgede man for langtidsholdbar proviant på skibe og som bestod af en tør hård kiks. Tørheden blev opnået ved, at kiksene bliver bagt ad flere omgange for at få fugtigheden helt ud, så de netop kunne holde sig i lang tid uden at gå i forrådnelse, nøjagtig lige som, saltet oksekød og saltet flæsk.

Mellem d. 9. juli 1497 og 20. maj 1498 sejlede den portugisiske søfarer Vasco da rundt om afrika fra Lissabon til Calcutta og opdagede således søvejen til Indien. Under rejsen døde 100 afhans 160 besætningsmedlemmer af skørbug påå grund af mangel på C-vitamin.

I året 1577 blev en spansk galleon fundet drivende i Sargassohavet med alle ombordværende døde af skørbug. Sidst på året 1740 blev den britiske admiral George Anson sendt ud med en flåde på seks skibe, bemandet med 961 sømænd. Da de i juni 1741 nåede øen Juan - Fernandez, var mandskabet svundet ind til 335, så næsten to trediedele var døde af skørbug.

Forebyggelse af skørbug ved en egnet kost, udvikledes sig i 1536 da den franske opdagelsesrejsende Jacques Carter sejlede op af St. Lawrencefloden ad den til det sted, hvor byen Quebec nu ligger. Her tilbragte Cartier og hans mænd vinteren over. 25 af de søfarende døde af skørbug, og mange andre var alvorligt syge. En venligsindet indianer rådede ham til at brygge en te af blade og bark fra træet "arbon vitae", som betyder livets træ tuja og give den til de syge besætningsmedlemmer. Behandlingen havde en gradvis og gavnlig effekt. Det blev senere påvist femhundrede år efter, at løvet eller nålene af tujaen indeholder omkring 50 mg C-vitamin pr. 100 g brygget tuja.

Mens den skotske læge James Lind i 1747 gjorde tjeneste i den engelske flåde, udførte han sit berømte eksperiment med 12 patienter, der var alvorligt syge af skørbug. Han satte dem alle på samme kost, undtagen for et enkelt stofs vedkommende, nemlig et af de stoffer, hvis virkning han ville afprøve C-vitamin. Ved skørbug gennemtrænger blødninger i stort omfang muskler og bindevæv, så patienten ser ud til at have været udsat for alvorlige knubs. Sygdommens sidste stadier kendetegnes ved dyb udmattelse, diarrè samt lunge- og nyrekomplikationer, der medfører døden.

En begyndende skørbug viser sig ved svigtende styrke, rastløshed og hurtig udmattelse. Huden bliver gusten eller mørk. Patienten klager over muskelsmerter og bliver stærkt deprimeret. På et senere stadium bliver ansigtet indfaldent, der kommer sår på tandkødet, og tænderne falder ud.

Skørbug (scorbutus) er således en mangelsygdom. Den forårsages af mangel på et bestemt næringsstof i kosten, som vi ikke selv kan danne, C-vitamin. Folk, der ikke får C-vitamin, bliver syge og dør. Skørbug har været kendt i hundrede af år, men først i 1911 blev den klart erkendt som en mangelsygdom lige som B1-vitamin.

Bid i en citron og bliv klog. Her gælder det gode råd om tobaksafvænning!!..

Vidste du at en ½ presset citron i et glas vand to gange om dagen + en B-3-vitaminpille (nikotinsyreamid), er et af det bedste helsemiddel til tobaksafvænning? C-vitamin opløser nikotinsyren i kroppen, lungerne og pulsårerne, eliminerer forkalkning og nedsætter din hunger efter tobak og røg!!...Et glas Faxe Kondi og en ½ presset citron er den yperlig og velsmagende sodavandsdrik af alle mærker og et udmærket middel under en fest, som fortrænger tobakshunger?

Lægernes manglende kendskab til vitaminer allerede i 1930èrne gjorde, at mange blev alvorlige syge bl.a. i koncentrationslejre og i den almindelige befolkning på grund af manglende fornødenheder, som var svær at skaffe under 2. verdenskrig? Her en artikel fra Berlinske Tidende d. 16. juni 1974 om mirakel vita: livs/vitaminet?

Det er imidlertid vigtigt, at mineraler og spormineraler indtages i de rette mængder gennem sammensætningen, og afdøde civilingeniør Viggo Berthelsen har derfor lagt mange års studier mens han levede af mineraler til grund for sammensætningen af hans naturpræparat Scanalka, hvor han helbredte en 7 årige på for kræft fra Rigshospitalet, som med sine forældre gik under jorden og blev helbredt. Voggo Berthelsen siger tilsyneladende, at man opnår en mere effektiv udnyttelse af mineraler, når der samtidig indtages C-vitamin i naturlig form, og at tyske undersøgelser peger på, at hyben var en af de bedste C-vitamin kilder, lancerede, som Viggo Berthelsen tillige C vitamin præparatet Hycetamin, baseret på hyben. Scanalka og Hycetamin forhandles af helsekostforretninger og Matas.

Om det livsvigtige C-vitamin

Hvor vigtigt c-vitaminet er, fremgår af at der i 1975 blev afholdt en kongres i New York, der havde samlet forskere fra hele verden, om emnet "C-vitamin". Årsagen til, at forskere og læger kan samles til en kongres om et så specielt emne, ligger sikkert i, at netop mangel på c-vitamin skaber store sundhedsmæssige problemer.

Der er næppe tvivl om, at mange mennesker i vor tid stadig savner c-vitamin, og at vi kan finde årsagen hertil i manglende kendskab til dette livsvigtige vitamin. Utrolig mange unge mennesker lever udelukkende af skadelig sodavand, grill,og Pizzamad, hvori c-vitaminet er ødelagt. Andre er slet ikke klar over, at c-vitaminet bliver ødelagt ved en temperatur over 60 grader. Endvidere skyldes mange menneskers mangel på c-vitamin, at de får for lidt rå frugt og friske grøntsager om vinteren - netop på det tidspunkt, hvor vi trænger mest til dem.

Det karakteristiske ved c-vitaminet er - dets optagende solstråler - i den åndsvidenskabelige terminologi, som vor egen dr. phil. Emiel Rasmussen, allerede beskrev om i 1933 bl.a. vita: livs aminernes (vitamin), det er udtryk for "lysæter" og som Bibelen beskriver: Giv den syge kraft?

Tryk på linket her: Vitaminer A.B.C.